A house in Föhr

On a small island in the North Sea, in the former hay storage of a traditional farmhouse, we re-make the space with a wood structure covered by 3.200 tiles, each with a hand-made circular hole, 500 mt of polypropylene blue rope and treated pine wood. – Karin Matz








 

Due to its geographical location, Föhr is very much in the hands of natural forces. The area has a big tide. When the water is low you walk over to other islands. It is a flat island and a large part of it is below sea level. To protect the island man made grass-walls surrounds half of the island. Still, every autumn when the big storm-floods arrive, the island goes on alert. 1634 an enormous flood erased most of the houses on the island and reshaped the map. It is a though climate for permanent inhabitants; at the same time the island changes completely in the summer months when the population raise from 8500 to 40 000 due to tourism.








 

Our project starts with re-opening the space by taking down all dividing walls except for the ones surrounding the bathroom. A new volume is added which becomes the central wall going through and unifying the space. It is covered in ceramic tile with a simple pattern given by blue colored cement coming out through hand- drilled holes. Light is brought through the reflective ceramics and the translucent doors. Threads frame the staircase creating a transparent threshold. The bedrooms are dark bed-boxes, private like nests.









Something's wrong with this post?
Missing Images? Broken links?
Help Us. Report it!
Report


submit editorial

A lot happens when you stay up late at night.


20 May 2013

1 K

    SHOP
    now

    Follow on instagram